Vihreän kullan kulttuuritie kulkee Etelä-Savon halki nostaen esiin metsäkulttuuria, metsähistoriaa ja metsäsuhdetta käsitteleviä kiehtovia kohteita.
Reitin 16 kohdetta muodostavat yhdessä kiinnostavan kokonaisuuden kulttuuria ja luontokohteita. Eteläsavolaisten metsäsuhteiden kirjo ennen ja nyt nousee reitillä esille mm. uittoperinteen, talonpoikaisen puunkäytön ja puurakentamisen, vanhan sahateollisuuden, esihistoriallisten metsäkäsitysten ja metsän tarjoaman suojan ja terveyshyötyjen myötä sekä myös metsämaiseman merkityksessä kansallisen identiteetin rakennusaineena
1. Vihantasalmella sijaitsee maailman pisin valtatiekäytössä oleva puurakennesilta. Vihantasalmi on myös Vihreän kullan kulttuuritien virallinen aloituspiste.
Kuva: Jere Hirvonen
2. Miekankosken läpi kuljetettiin puuta jo 1800-luvulla, ja uittotoiminta jatkui Mäntyharjun reitillä vuoteen 1975. Miekankosken uittomuseo esittelee uiton historiaa aidossa tukkilaisympäristössä.
Kuva: Jere Hirvonen
3. Mäntyharjun kirkonkylässä voi tutustua hirsi- ja puurakentamisen perinteisiin. Pitäjän kirkko vuodelta 1822 on Suomen suurin lamasalvosrakenteinen hirsirakennus.
Kuva: Jere Hirvonen
4. Pien-Toijolan talonpoikaismuseossa kävijälle avautuu talonpoikaisen puunkäytön moninaisuus koko laajuudessaan. Museon pihapiirissä on puurakennuksia 1600-luvulta 1800-luvun lopulle, ja se on valtakunnallisesti merkittävä talonpoikaiskulttuuriympäristö.
Kuva: Jere Hirvonen
5. Astuvansalmen kalliomaalaukset ovat yksi Pohjoismaiden suurimmista ja merkittävimmistä kalliomaalauskokonaisuuksista. Astuvansalmelta löytyy noin 80 esihistoriallista kuvaa.
Kuva: Visit Saimaa
6. Lietveden maisematie on yksi Suomen kauneimmista tienpätkistä. Näköalapaikalta avautuvat hienot maisemat yli sinisen Saimaan.
Kuva: Visit Saimaa
Kuvaaja: Jonne Vaahtera
7. Puumalan saaret ovat oiva paikka perehtyä Saimaan perinteiseen saaristolaiselämään. Hyvällä tuurilla saattaa näiltä vesiltä bongata myös saimaannorpan.
Kuva: Matti Vainikka
8. Syrjäsalmen kalliomaalauksilla voi nähdä pilkahduksen esivanhempiemme metsä- ja luontosuhteesta. Kallioon ikuistetut hahmot ovat lailla suojeltuja muinaisjäännöksiä.
Kuva: Jere Hirvonen
9. Karjulanmäen kivikirkko on jääkaudella mannerjäätikön paikalle kuljettama valtava siirtolohkare. Entisajan ihmisille se on onkaloineen ja jykevine seinineen tuonut turvaa.
Kuva: Jere Hirvonen
10. Pisamalahden linnavuori suojasi aikoinaan ihmisiä vainolaisten hyökkäyksiltä. Nykyihminen vaikuttuu linnavuoren huipulta avautuvista maisemista.
Kuva: Jere Hirvonen
11. Sulkavan soutuja on järjestetty vuodesta 1968 lähtien. Kesätapahtumassa luonnossa liikkumisen ilo yhdistyy suomalaiseen puuveneperinteeseen.
Kuva: Jere Hirvonen
12. Vilkaharju on geologisesti merkittävä eteläsavolainen maisema. Vilkaharjun luonnonsuojelualueen poluilla pääsee tutustumaan alueen luontoon ja metsien käytön historiaan.
Kuva: Sulkavan kunta
13. Savonlinna on tunnettu oopperakaupunki. Saarille rakennettu kaupunki ja sitä ympäröivät järvet ja metsät tarjoavat myös luonnon ystävälle paljon elämyksiä.
Kuva: Savonlinnan kaupunki
14. Savonlinnan laivaliikenne. Höyrylaivat muistuttavat ajasta, jolloin vesireitit olivat Saimaan saariston asukkaiden ensisijainen kulkuväylä. Tämän päivän ihmisille höyrylaivaristeilyt tarjoavat mahdollisuuden päästä Saimaan aalloille.
Kuva: Savonlinnan kaupunki
15. Punkaharjun kansallismaiseman tunnusmerkkejä ovat pitkien mäntyjen reunustama kapea harju ja sitä ympäröivät järvet. Hienojen maisemien lisäksi Punkaharjulta löytyy monipuolisia luonto- ja kulttuurikohteita.
Kuva: Savonlinnan kaupunki
16. Putikossa voi tutustua 1800-luvun lopulla perustetun sahalaitoksen ympärille kehittyneeseen kyläyhteisöön ja sen kauniisiin puurakennuksiin.
Kuva: Jere Hirvonen
-
Reittiehdotukset
Vihreän kullan kulttuuritien voi ajaa päästä päähän tai pienen osan kerrallaan. Matkailutie on kokonaisuudessaan 250 km mittainen. Reitin päästä päähän ajamiseen kannattaa varata hyvin aikaa, jotta ennättää pysähdellä, ihastella maisemia sekä vierailla matkailutien kohteissa. Matkailutie on mahdollista ajaa myös pienemmissä osissa kerrallaan. Tukikohdaksi tällöin sopii hyvin esimerkiksi Mikkeli tai Savonlinna. Valokuvaaja ja vaikuttaja Kanerva Jääskeläinen,…