Mainoskuva Aikamatka Sahanlahteen -tarinapolusta

Aikamatka Sahanlahteen

Puumalan Sahanlahden pihapiirissä menneiden aikojen elämä piirtyy silmien eteen lisätyn todellisuuden ja animoinnin avulla ja matkailija pääsee hyppäämään ajassa taaksepäin, aikaan, jolloin Sahanlahdessa elettiin vilkasta kyläelämää vihreän kullan eli metsän ympärillä. Ilmaisen Salmi AR-sovelluksen kautta voi muun muassa seurata koskella työskentelevien tukkimiesten toimia tai ihmetellä kalman väkeä vanhan ruumishuoneen luona.

Kuvassa matkailija zoomaa Aikamatka Sahanlahteen -tarinan kylttiä puhelimellaan. Puhelimessa kyltin kuva herää henkiin lisätyn todellisuuden ja animoinnin avulla.
Kuva: Asta Vaittinen
Kuvassa matkailija zoomaa Aikamatka Sahanlahteen -tarinan kylttiä puhelimellaan. Puhelimessa kyltin kuva herää henkiin lisätyn todellisuuden ja animoinnin avulla.
Kuva: Asta Vaittinen

Sahanlahden tarina on osa metsän ja ihmisen kertomusta. Sahayhdyskunnan elämä oli riippuvainen vihreästä kullasta, mutta kyläyhteisöön kuului yhtä lailla ihmisen elämänkaaren kaikki vaiheet ja yksilölliset tarinat. Tuon ajan ihmisen maailmankuva rajoittui maantieteellisesti kenties pienelle kaistaleelle, mutta se puolestaan laajeni rinnakkaiseen maailmaan eli erilaisten mytologisten hahmojen ja luonnon pyhyyksien läsnäoloon arkisessa elämässä.

Mitä meidän aikamme ihminen voisi oppia menneisyyden maailmankuvista ja tarinoista?

Tarinallisuus on tapa ymmärtää minua, meitä ja maailmaa. Ikiaikaiset kertomukset uusiutuvat vuosikymmenistä ja sadoista toisiin, kun paikannamme niitä tuttuihin maisemiin tai löydämme niistä palasen omaa tarinaamme ja juuriamme. Vieraskin maisema saa kosketuspintaa, kun kuulemme siihen liittyvän inhimillisen tai mystisen kertomuksen.

Sahanlahden menneisyydestä haluttiinkin luoda lisätyn todellisuuden elämystuote, jossa matkailija tutustuu nykypäivän Sahanlahden ympäristöön noin puolentunnin mittaisella tarinapolulla, mutta päätyy ajassa jopa yli sadan vuoden taakse. Tällaisella aikamatkalla voi olla monia erilaisia merkityksiä nykymatkaajalle: se voi tarjota yhden mielekkään tavan tutustua vierailukohteen ympäristöön omatoimisesti, oppia paikan historiasta sekä tarjota kansainvälisille vieraille tavan tutustua myös laajemmin suomalaiseen kulttuuriin ja metsäsuhteeseen.

Kuvassa matkailija zoomaa Aikamatka Sahanlahteen -tarinan kylttiä puhelimellaan. Puhelimessa kyltin kuva herää henkiin lisätyn todellisuuden ja animoinnin avulla.
Kuva: Asta Vaittinen

Katso maistiainen Aikamatka Sahanlahteen -tarinapolulta


Käsikirjoittaja

Laura Hokkanen, kulttuurintutkija

Lukijat

Suomenkielinen versio:
Risto Kopperi
Tuuli Anikari

Englanninkielinen versio:
Piritta Parkkari

Äänitys

Miaudio


Posted

in

by

Tags: